Megjelent a Xiaomi Okosszemüvege

Alighogy bemutatásra került a Facebook és a Ray-Ban okoszemüvege, úgy a Xiaomi magára irányította a reflektorfényt a saját hasonló termékével, mely igazából egy hétköznapi megjelenésű szemüvegbe beépített MicroLED optikai hullámvezető képalkotó technológiával bíró eszköz. A mindösszesen 51 grammos okuláré képes megjeleníteni a beérkező üzeneteinket, értesítéseinket. Mindemellett használhatjuk hívásfogadásra, navigációra, fotózásra és szövegfordításra is, méghozzá szó szerint a szemünk láttára.

A Xiaomi Okosszemüveg azért alkalmazza a MicroLED képalkotó technológiát, hogy még kevesebb helyen elférjenek a technológia építőelemei, továbbá azért, hogy az eszköz a lehető legkönnyebb legyen. Ahogy az OLED technológia esetében is, a MicroLED minden egyes pixelt külön-külön megvilágít – ennek köszönhető, hogy a világos színeket erős fényerővel jeleníti meg a szemüveg, a megvilágítatlan sötét helyek pedig mélyfeketék. A MicroLED-nek azonban a pixelsűrűsége is nagyobb az átlagosnál és az élettartama is hosszabb, miközben maga a szerkezet egyszerűbb felépítésű.

A Xiaomi Okosszemüvegében egy külön chip gondoskodik a képmegjelenítésről, amely mindössze 2,4 mm x 2,02 mm-es nagyságú. A pixelek mérete 4 μm, ezért illeszkedik a kijelző könnyedén a szemüvegkeretbe és így az erős napsütésben is optimális mennyiségű fénysugár jut el a felhasználó szemébe. Nem mellesleg pedig egy nagyhatékonyságú monokróm kijelző technológia alkalmazásával, akár 2 millió nit fényerővel is képes megbirkózni a szemüveg. Az Optikai Hullámvezető technológia 180o-os szögben töri meg a fénysugarakat, ezáltal a MicroLED kijelző épp elegendő fényt hagy eljutni a felhasználó szeméhez. A lencse belső felületére applikált rácsszerkezet miatt a fény oly módon törik meg, hogy biztonságos módon éri el a szemet, míg a fénytörés közben a fénysugarak többszörösen visszaverődnek, így alkotja meg a szem a képet.

A Xiaomi Okosszemüveg összesen 497 alkotóelemet tartalmaz, többek között miniatűr szenzorokat és kommunikációs modulokat. Vagyis ez nem pusztán egy újabb kijelző az mobiltelefonunk számára, hanem egy önállóan működő okoseszköz. Nemcsak megjeleníti a szokásos értesítéseket, hanem a hívásokat is kijelzi a szemüveg és önállóan is képes az olyan funkciókra, mint például a navigáció, a fotózás, a hangutasításos vezérlés, valamint a szövegek és feliratok valós idejű fordítására. A tervezők szem előtt tartották a mindennapi használat és kommunikáció alapvető szempontjait annak érdekében, hogy minimálisra szorítsák az olyan alkalmak számát, amikor a nem kívánt pillanatban lépnek működésbe az eszköz funkció. Ezáltal a fontos információk csak a megfelelő helyzetben kerülnek megjelenítésre.

Ehhez szervesen hozzájárul az a tény is, hogy a Xiaomi Okosszemüveg kiválasztja az értesítések közül a legfontosabbakat és csak azokat jeleníti meg számunkra. Ilyenek például a riasztások, a munkahelyi applikációból érkező, sürgős jelzéssel ellátott üzenetek, a kiemelt kontaktoktól érkező üzenetek stb. Hála ennek a funkciónak elkerülhető, hogy a szemüveg olyankor is működésbe lépjen, amikor azzal megzavarná a viselőjét. A hívás az egyik leggyakrabban használt funkció, ilyenkor a szemüveg megjeleníti, hogy kitől érkezik és tudjuk azt fogadni, vagy elutasítani. Egy másik hasznos funkció a navigáció, ami különösen vezetés, kerékpározás és rollerezés közben jön jól az embernek. A Xiaomi Okosszemüveg képes valós időben megjeleníteni az útvonalat és a térképet, ezáltal a felhasználó mindvégig az úton tarthatja a szemét, ami garantálja a vezetés biztonságát és kényelmét.

  • Xiaomi Okosszemüveg
  • Xiaomi Okosszemüveg
  • Xiaomi Okosszemüveg
  • Xiaomi Okosszemüveg

A szemüveg lencséi előtt elhelyezett 5 MP-es kamera nemcsak fényképeket képes készíteni, hanem a beépített mikrofonnal és a szabadalmaztatott fordító algoritmussal együtt használva, a Xiaomi Okosszemüveg az elmondott szöveget írásként megjeleníti és valós időben le is fordítja. Amikor pedig a fényképezés funkciót aktiváljuk, akkor a kamera melletti kis lámpa kigyullad, így jelzi azt, hogy éppen fotók készülnek.

Azért, hogy ennyire sok és kifinomult funkcióval tudjon szolgálni, a szemüveget egy négymagos ARM processzorral, beépített akkumulátorral, érintőpaddal, Wi-Fi/Bluetooth modullal, valamint Android operáció rendszerrel látták el, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A Xiaomi Okosszemüveg a fent említettekkel együtt is leginkább úgy néz ki, mint egy hagyományos szemüveg, miközben egyébként képességeiben felülmúlja a jelenleg piaci forgalomban elérhető hasonló eszközöket. A Xiaomi Okosszemüveg azzal a szándékkal készült, hogy a gyártó megmutassa az embereknek, milyen lesz a jövőnk.

Forrás: Xiaomi Magyarország


Legfrissebb cikkek

Töltsd le applikációnkat és ne maradj le a legfrissebb bejegyzésekről!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s